EXOTICKÉ SNÍDANĚ

11.11.2025

Vaše ráno se může proměnit v malou cestu do vzdálených krajin: zahřejte se kořeněnou shakshukou nebo thajskou klasikou mango sticky rice. Chuťově i vizuálně potěší vaše tělo i duši.

Lahodná shakshuka

Voňavá snídaně s nádechem Blízkého východu

Ingredience (na 2 porce): 

  • 1 cibule
  • 1 červená paprika
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička sladké papriky
  • ½ lžičky chilli vloček
  • 400 g krájených rajčat (z konzervy nebo čerstvých)
  • 4 vejce
  • sůl, pepř, čerstvý koriandr nebo petržel na posypání, olivový olej

Postup přípravy:

Na hlubší pánvi rozehřejte olivový olej, osmahněte cibuli a papriku nakrájenou na proužky. Přidejte česnek a koření, krátce orestujte, aby se rozvonělo. Vmíchejte rajčata, osolte a duste asi 10 minut, dokud směs nezhoustne. Do směsi udělejte malé důlky, do každého vyklepněte vejce. Přiklopte a nechte 5 až 7 minut, dokud se bílek nezpevní a žloutek zůstane krémový. Ozdobte čerstvými bylinkami a podávejte s křupavým chlebem.

TIP: Chcete shakshuku sytější? Přidejte na začátku vaření hrst cizrny nebo rozdrobený sýr feta před podáváním. Milovníci pálivého si ji dochutí harissou. Máte po ruce pita chléb nebo naan? Budou dokonalým společníkem

Sladká mango sticky rice

Sladká snídaně z Thajska, která navodí prázdninovou atmosféru

Ingredience (na 2 porce): 

  • 120 g lepkavé rýže (sticky rice)
  • 200 ml kokosového mléka
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • špetka soli
  • 1 zralé mango
  • sezamová semínka na posypání

Postup přípravy: 

Rýži propláchněte a namočte na 2 hodiny (nebo přes noc), poté uvařte v páře doměkka. V kastrůlku zahřejte kokosové mléko s cukrem a špetkou soli, nevařte, jen nechte rozpustit. Většinu kokosové směsi vmíchejte do horké rýže a nechte 10 minut odpočinout, aby nasákla. Mango oloupejte a nakrájejte na plátky. Rýži podávejte s mangem, přelijte zbytkem kokosové omáčky a posypejte sezamem.

TIP: Pro autentičtější zážitek použijte thajské mango, extra sladké a šťavnaté. Máte ráda kontrast chutí? Přidejte pár kapek limetkové šťávy nebo nastrouhanou limetkovou kůru do kokosové omáčky. A pro extra křupnutí zlehka opražte sezamová semínka na suché pánvi.

Recepty najdete v tištěné verzi časopisu Perfect Woman 09-10/25